Blog, Branding, Publicidad
Escrito por Georgina Dalmau
8 Comentarios

Desde hace unos días se está emitiendo en Tv3 un nuevo anuncio de Estrella Damm. En él, el actor Quim Gutiérrez, empieza haciendo una reflexión relacionada con el FC Barcelona, su estilo de juego y la Masia del Barça. Acto seguido, un grupo catalán “Els amics de les Arts” (que por cierto recomiendo), empiezan a enumerar todo lo que tenemos (#quetenim) en Catalunya.

Yo soy Catalana y del Barça, y por lo menos a mí, el anuncio, me llegó (otros pensaran distinto).

Desde hace unos años, Estrella Damm, está emitiendo anuncios muy emotivos y  con un mismo mensaje: hay una forma de hacer las cosas, catalana, que se supone que es auténtica, buena, que los catalanes tenemos un quehacer muy bueno y que ello nos hace importantes y nos ubica en el mapa del Mundo.  (No entraré en si es verdad o no… porque no es el tema del que tratamos).

Éste mensaje llega especialmente a todo aquel que se siente catalán y de forma muy fuerte a todo aquel que además de sentirse catalán se siente del Barça. Está claro que éste es el público al que atraen con este tipo de anuncios.  Y si no acordémonos del “tovalló de paper” o “un equip de futbòl que va ser el centre del món”. Los dos anuncios hablan de una forma de hacer propia, la de los catalanes.

Desde mi punto de vista, estas campañas tienen una gran efectividad y notoriedad en Catalunya, porque apelan a un sentimiento (y porque emiten los anuncios en horas de máxima audiencia: P). Lo que sitúa a Damm en una marca líder en el mercado catalán. Pero… ¿qué hay de la expansión? ¿Qué hay de intentar llegar más allá de Catalunya?

El mercado de la cerveza está muy localizado territorialmente y sólo hace falta dar una vuelta por España para ver que en Granada se bebe cerveza Alhambra, en Galicia Estrella de Galicia, En Madrid Mahou y en Sevilla Cruzcampo. Sin embargo hay marcas de cervezas que consiguen traspasar este límite regional: San Miguel, Coronita o Heineken.

Y ahora viene mi pregunta/reflexión: vosotros creéis que, en el caso de Estrella Damm, sin duda una marca líder, ¿puede tener dificultades de expansión territorial por su imagen de marca y su refuerzo anuncio tras anuncio? Si Estrella Damm quisiera competir en Madrid con Mahou, ¿hasta qué punto tendría que renunciar a su identidad de Marca?

Artículos relacionados

8 comentarios en “Anuncios de Estrella Damm y FC Barcelona

 1. Estic molt d’acord amb la teva reflexió. En els últims anys Estrella Damm ha reflexionat sobre aquelles coses que susciten consens a Catalunya i ha publicitat sobre elles. El cas del Barça, del tovalló, de l’equip que exporta valors al món va ser el 1r cas. Ara el fet de ser català, la nostra manera de fer, el nostre sentiment. Hi ha ajudat la situació política dels últims mesos: la sentència de l’Estatut, la mani del 10-J, el triomf aclaparador de ciu a les eleccions, etc. A més utilitza persones i grups en els quals un grup d’edat majoritari s’hi pot sentir identificat. La meva generació (35 anyets) recorda en Quim Gutiérrez a Poble Nou (és un dels nostres). I molta gent en edat compreses entre els 20 i 40 anys (potencials consumidors de cervesa) ha anat l’últim any a un concert dels Amics de les Arts i els ha escoltat fotent-se una Estrella.
  En quant a si podrà traspassar fronteres amb aquesta marca crec que no. No conec quines campanyes estarà fent a la Comunitat de Madrid però hauran de ser diferents. Suposo que faran segmentació i vendran maneres de ser de Madrid, Andalusia o altres comunitats.
  Particularment prefereixo aquests anuncis a d’altres com el de la Voll-Damm, que parlen de maneres de ser diferents (tenia una novia que volia que fos diferent, que tingués una feina diferents, aficions, vacances diferents… i al final em va deixar). Si et diferent («raro») prens una Voll-Damm. Tots en algun moments de la vida ens hem sentit diferents però tots sempre ens sentim identificats amb uns colors i un país.
  Per mi Estrella 1-Voll Damm 0

  • Hola Joan!

   Moltes gracies per la teva aportació!

   Jo penso que estrella damm ho esta fent molt bé aquí i suposo que no esta dintre del seu pla de creixement anar a Madrid i si ho fos… sería interessant veure els anuncis que pugui fer allá o si nomès opten per una estrategia de distribució.

   Pel que comentes de la Voll-damm, estic d’acord amb el que dius pero també penso que al public al que es dirigeix es molt aspiracional: «tios joves que volen que la seva vida sigui extrema, tios durs que volen tenir una tia buena dura com a novia (jeje)». Aquest tipus d’anunci a mi no m’agraden pero esta clar que jo no soc el públic que volen atraure.

 2. estic completament d’acord amb la teva reflexió. Crec que Estrella Damm també ha creat la seva pròpia identitat i tant se li enfot si traspassa fronteres o no. sap que és la cervesa líder a Catalunya i això ja li està bé.
  🙂

 3. Bon post!

  La veritat és que desconec completament el tarannà de Damm. Si bé son uns ultranacionalistes o no els importa i simplement miren els calers com moltes empreses i per tant volen centrar-se en un segment ben clar com diu en Joan.

  De totes maneres, Damm a Madrid deu tenir poca cosa i sense saber quina publicitat fan allà (si en fan) no té perquè ser contradictori. Aquí parlen del seny, de que ser català es molt guay, etc; i potser allà poden apropar-se més a la música alternativa i prou; batalles diferents d’una mateixa guerra: guanyar cuota de mercat.

  Cosa que em fa pensar: potser ho tenen tot molt pensat i llençar-se amb un missatge de «els catalans son diferents» pot fer que a un lloc on no tinguin presència (podria ser Madrid) desperti la curiositat d’una cervesa diferent.

  Respecte Voll-Damm, a mi m’agrada l’anunci! i em sento identificat en aquell típic moment que estas amb els amics fent unes birres un demana una marca, l’altre la mateixa, el tercer la mateixa i llavors tú per ser diferent, potser dius Voll-Damm.

  Keep posting!

  Xavi, bebedor amateur

 4. Doncs jo crec que els valors de fons són universals i totalment exportables. En funció del mercat a atacar, els exemples haurien de ser diferents. De totes maneres, hi ha la marca universal que és el Barça. Us en recordeu del negre de l’Àfrica dien «futbol club barcelona, amigo» assenyalant el logo de la Damm?. Crec que amb l’associació Damm-Barça n’hi ha prou per atacar QUALSEVOL mercat del món, inclòs el castellà.

 5. i com diu l’anunci a mode de resum:

  «i el que facin els altres tant se val, la feina ben feta no té fronteres, ni té rival»

 6. Estic molt d’acord amb la teva reflexió. En els últims anys Estrella Damm ha reflexionat sobre aquelles coses que susciten consens a Catalunya i ha publicitat sobre elles. El cas del Barça, del tovalló, de l’equip que exporta valors al món va ser el 1r cas. Ara el fet de ser català, la nostra manera de fer, el nostre sentiment. Hi ha ajudat la situació política dels últims mesos: la sentència de l’Estatut, la mani del 10-J, el triomf aclaparador de ciu a les eleccions, etc. A més utilitza persones i grups en els quals un grup d’edat majoritari s’hi pot sentir identificat. La meva generació (35 anyets) recorda en Quim Gutiérrez a Poble Nou (és un dels nostres). I molta gent en edat compreses entre els 20 i 40 anys (potencials consumidors de cervesa) ha anat l’últim any a un concert dels Amics de les Arts i els ha escoltat fotent-se una Estrella.En quant a si podrà traspassar fronteres amb aquesta marca crec que no. No conec quines campanyes estarà fent a la Comunitat de Madrid però hauran de ser diferents. Suposo que faran segmentació i vendran maneres de ser de Madrid, Andalusia o altres comunitats.Particularment prefereixo aquests anuncis a d’altres com el de la Voll-Damm, que parlen de maneres de ser diferents (tenia una novia que volia que fos diferent, que tingués una feina diferents, aficions, vacances diferents… i al final em va deixar). Si et diferent (“raro”) prens una Voll-Damm. Tots en algun moments de la vida ens hem sentit diferents però tots sempre ens sentim identificats amb uns colors i un país.Per mi Estrella 1-Voll Damm 0
  +1

  • Moltes gracies per el teu comentari! Es cert que la utilització del Quim Gutiérrez també es molt clau per a aquest públic tan ampli que comentes. I respecte al nou anunci de l’estiu que en penses? 🙂

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.